Blog

De carrièrekeuzes van de vrouw blijven zich ontwikkelen!

De carrière van de vrouw is al een aantal jaren stevig in ontwikkeling. Waar vrouwen in de vorige eeuw nog steevast thuisbleven om op de kinderen te passen, is het tegenwoordig niet meer dan normaal om als vrouw zelf een carrière na te streven. En waar vrouwen eerst nog veel voor de horeca of de zorg kozen, worden nu ook mannelijk gedomineerde beroepen zoals vrachtwagenchauffeur steeds populairder. Maar hoe kan dit? Waar komt deze ontwikkeling vandaan? In deze blog lees je alles over de ontwikkelingen binnen het beroep als vrachtwagenchauffeur.

 

 

Oja, voordat je verder leest; wil jij misschien wel vrachtwagenchauffeur worden? Onder in deze blog lees je meer informatie hoe ook jij een collega kunt worden in de transportwereld.

 

 

Het leven van de vrouw is aan het veranderen. Het beroep van vrachtwagenchauffeur is, net als stratenmaker, één van de meest door mannen gedomineerde banen in Nederland. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door het feit dat het beroep veel fysieke inspanning vereist. Toch zie je in de transportwereld steeds meer geautomatiseerde hulpmiddelen, wat het beroep als chauffeur minder intensief maakt. Dit is voor de vrouw een gunstige ontwikkeling. Door deze ontwikkeling raken vrouwen steeds meer geïnteresseerd in het volgen van dit carrière pad.

 

 

Naast de daling in de fysieke inspanning van het beroep als vrachtwagenchauffeur, zorgt het feit dat vrachtwagenchauffeur een zeer flexibele baan is ook voor een toename van het aantal vrouwelijke collega’s in de transportwereld. Het zijn van een flexibel beroep betekent dat vrouwen het gemakkelijk kunnen combineren met andere verantwoordelijkheden, zoals de zorg dragen voor een kind of partner.

 

 

Naast de flexibiliteit is vrachtwagenchauffeur een zeer goed betaalde baan. Het beroep valt niet onder de best betaalde banen, maar met een salaris van 2.365,- euro valt vrachtwagenchauffeur zeker wel onder de goed betaalde banen van Nederland!

 

 

Een andere reden voor het toenemende aantal vrouwen in de transportwereld is de verandering in de perceptie van de maatschappij ten opzichte van de werkende vrouw. Zo worden vrouwen niet langer raar aangekeken wanneer zij net als de man een carrière nastreven. Deze verandering in het maatschappelijk beeld wordt benadrukt door de stijging van het aantal vrouwen met een deeltijdbaan. Vanaf 2007 tot 2017 is het aantal vrouwen met een deeltijdbaan met 25% gestegen.

Een andere verandering binnen de maatschappij is de perceptie van het geslacht. Het verschil tussen de man en de vrouw wordt steeds minder benadrukt. Door deze ontwikkeling kijken vrouwen tegen een mindere drempel aan om werkzaam te zijn in de transportwereld dan een aantal jaren geleden. Voor mannen geldt overigens hetzelfde. Zo stijgt al een aantal jaren het percentage aan mannen in de zorg.

 

 

Desondanks worden vrouwen nog steeds geconfronteerd met enkele uitdagingen bij het uitoefenen van dit beroep. Zo heerst er in de transportwereld nog steeds een echte mannencultuur. Om op te kunnen boksen tegen deze mannencultuur moet je als vrouw sterk in je schoenen staan. De waarden en normen kunnen in de toekomst veranderen wanneer er meer vrouwen zich in deze beroepsgroep zullen voegen. Een cultuur en zijn waarden en normen zijn er immers om doorbroken te worden.

Ben jij als man of vrouw geïnspireerd geraakt door deze blog en wil jij misschien wel vrachtwagenchauffeur worden of meer informatie willen over dit onderwerp? Kijk dan eens op rijbaan.nl. Deze gerenommeerde organisatie biedt al een aantal jaren kwalitatieve en vertrouwde chauffeursopleidingen aan.

Laat een reactie achter