Duurzaam hout, bestaat dit eigenlijk wel?

Hout, iedereen heeft het wel als meubilair in huis of gebruikt het als hulpmiddel tijdens huishoudelijke taken. Het liefst ook nog kwalitatief sterk hout wat lekker lang meegaat en tegen een stootje kan. Als je opzoek gaat naar deze eigenschappen kom je al snel uit bij houtsoorten die niet in ons kleine landje voorkomen. Neem bijvoorbeeld Suar hout. Deze houtsoort wordt gekwalificeerd als tropisch hardhout en is afkomstig van een specifieke boom uit de tropen. Je weet wel; de plek waar door legale maar met name illegale kap iedere 2 seconden een voetbalveld aan bos verdwijnt.

Ondanks dit verontrustende feit wordt er door verschillende Nederlandse houthandelaren en -fabrikanten beweerd dat hun Suar hout op een duurzame wijze bemachtigd is. Maar bestaat duurzaam hout eigenlijk wel? Of is dit weer één van de vele fabeltjes om jou als consument te verleiden tot de aankoop van een prachtige houten tafel.

Wat is duurzaam hout?

Om antwoord te krijgen op de vraag ‘bestaat duurzaam hout?’ is het eerst van belang om stil te staan bij de vraag: wat is duurzaam hout?

Bij het bepalen of hout duurzaam is, wordt er gebruik gemaakt van twee pijlers; de ecologische en sociale invloed. Met de ecologische invloed wordt de mate bedoeld waarin de kap druk uitoefend op de leefomgeving van de planten en dieren.

Met het sociale aspect wordt bedoeld in welke mate de belangen van de arbeiders, inwoners en andere belanghebbenden bij de kap worden gewaarborgd. Krijgen arbeiders wel voldoende betaald voor hun werkzaamheden en hebben plaatselijke inwoners wel genoeg inspraak op wat er met hun achtertuin gebeurt?

Een voorbeeld van een plek waarin zowel het ecologische als sociale aspect van de houtkap voldoende worden gewaarborgd zijn bossen die duurzaam worden beheerd. Hierbij wordt het heden, maar met name de toekomst van aankomende generaties van mensen, dieren en planten als belangrijkste uitganspunten genomen.

Ja, hout kan dus op een duurzame wijze gewonnen worden. Het is alleen belangrijk om na te gaan waar jouw hout vandaan komt en op wat voor wijze dit verkregen is.

Waar moet je opletten bij de aankoop van duurzaam hout

Helaas kan je niet aan hout zien of het op een duurzame wijze bemachtigd is. Toch zijn er verschillende dingen die jij kan doen om er zekerder van te zijn dat jouw houten meubel op een duurzame wijze verkregen is. Duurzaam hout wordt namelijk gecertificeerd in de vorm van een keurmerk, bijvoorbeeld het V-legal keurmerk. Met dit certificaat weet je zeker dat jouw hout duurzaam is verkregen. Vraag daarom voor aanschaf van jouw houten robuuste tafels de leverancier na of hun producten gecertificeerd zijn.

Kijk daarnaast ook eens op de website van de verkoper voordat je overgaat tot koop. Is de verkoper bijvoorbeeld wel transparant over de herkomst van zijn hout?

Een voorbeeld van een leverancier van allerlei soorten houten meubels is Treetop Tables. Dit familiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in hout, bewerkt en verkoopt alleen meubels met het V-legal certificaat.

Het bestaat dus echt, eerlijk en duurzaam hout wat geen verdere schade toebrengt aan onze planneet.

Laat een reactie achter