Valbeveiliging is van levensbelang!

Valbeveiliging is iets wat mensen snel vergeten te gebruiken. Sterker nog, de meeste mensen weten niet eens wat er bedoeld wordt met valbeveiliging. Het is ook een vrij algemene term, maar bij valbeveiliging kan je denken aan steigers, dakrandbeveiliging en bijvoorbeeld valharnassen. In deze blog leggen we het essentiële belang uit van het hebben van gebruiken van valbeveiliging. Zodat jij de eerstvolgende keer wanneer je op hoogte werkt de juiste voorbereidingen treft.

 

De gevolgen van het niet dragen van valbeveiliging

We willen je niet gelijk bang praten wanneer het aankomt op de gevolgen van het niet dragen van valbeveiliging. Toch is het belangrijk om te weten wat de feiten zijn wanneer je niet de juiste veiligheidsmaatregelen treft als je op hoogte werkzaam bent. We beschrijven daarom enkele voorbeelden van mogelijk letsel en de cijfers.

 

Mogelijk letsel

Zo kan het letsel van een val van hoogte leiden tot verwondingen uiteenlopend van een botbreuk, schaafwonden, kneuzingen tot hersenletsel. In veel van deze gevallen ben je een tijd uit de running. Soms kan het zo zijn dat je niet volledig hersteld van het letsel, waardoor je nooit meer 100% de oude bent.

Jaarlijks zijn er ook cases bekend dat een ongelukkige val van hoogte de dood tot gevolge heeft. Dit komt in Nederland gelukkig niet vaak voor.

 

Jaarlijks 12.000 slachtoffers door een val van hoogte

Jaarlijks worden er in Nederland 12.000 gevallen geregistreerd van mensen die tijdens het werk vallen van hoogte. 6.400 slachtoffers belanden daadwerkelijk op de spoedeisende hulp. In 20 procent van deze gevallen is een langdurige ziekenhuis opname genoodzaakt.

18 mensen overlijden in het ziekenhuis ten gevolge van een val van hoogte. In de helft van deze gevallen komt dit door een val uit een gebouw of hoogwerker. Vaak door het uitglijden of struikelen.

Belangrijk om te vermelden; de beschreven cijfers zijn alleen de geregistreerde arbeidsongevallen. Wanneer we ook de ongeregistreerde cijfers meenemen en de ongelukken die om en rond het huis gebeuren, zullen deze een stuk hoger uitvallen.

 

Valbeveiliging is verplicht door de Nederlandse wet

Los van het feit dat valbeveiliging je eigen veiligheid en die van anderen vergroot, is het ook nog eens verplicht gesteld door de Nederlandse wet- en regelgeving. Sterker nog, wanneer je op 2,5 meter hoogte werkt is enige vorm van valbeveiliging al verplicht. Denk bijvoorbeeld aan een valharnas of dakrandbeveiliging. Wanneer je al werkgever niet voldoet aan deze verplichting kan je het risico lopen op torenhoge boetes. Een extra impuls dus om je zaakjes op hoogte goed voor elkaar te hebben.

In verreweg de meeste gevallen overleven mensen een val van hoogte. Het is echter wel de vraag in hoeverre je volledig hersteld. Of je na je herstel weer hetzelfde werk kan doen is de vraag. Dek jezelf daarom in en gebruik de juiste valbeveiliging. Merk je dat je werkgever nalatig is in het verzorgen van de juiste veiligheidsmiddelen? Wijs hem dan op deze blog en wij zijn ervan overtuigd dat hij de eerstvolgende keer zijn zaakjes op hoogte op orde heeft.

Laat een reactie achter