Pellets

Pellets is de brandstof van de toekomst

Je hebt er inmiddels vast wel eens van gehoord; pellets. Die kleine, cilindervormige houtenbrokjes die je gebruikt om je (pellet)kachel mee te verwarmen. Maar wat is deze vorm van brandstof nou eigenlijk en heeft het voor jou zin om over te stappen van gas naar pelletkachels? In deze blog zoomen we dieper in op deze nieuwe unieke vorm van brandstof en maken we een vergelijking tussen het verwarmen van je huis met gas of pellets.


Wat zijn pellet?

Wat zijn pellets? Pellets zijn samengeperste cilindervormige houtkorrels. Het unieke aan deze brandstof zit hem in de manier waarop deze gemaakt wordt. Zo wordt onder meer snoeihout en houtsnippers onder extreem hogedruk samengeperst. Door deze hogedruk ontstaat de meest unieke eigenschap van een pellet, namelijk de hoge verbrandingsdichtheid. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je lang kan genieten van de warmte van een pelletkachel.

Naast de verbrandingsdichtheid kent een pellet nog meer eigenschappen. Zo wordt deze brandstof op een 100% natuurlijke basis geproduceerd. Er worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd tijdens het productieproces. Bovendien wordt er voor de productie van pellets houtafval gebruikt. Hierdoor is deze brandstof duurzamer dan wanneer je brandhout gebruikt.

Een andere eigenschap van pellets is dat zij weinig ruimte innemen. Aanzienlijk minder wanneer je dit vergelijkt met brandhout. Hier heb je vaak een aparte schuur voor nodig, terwijl je voor een zak pellets al snel opbergt in een kast. Bovendien blijft er slechts 1% as over na verbranding van een pellet. Je hoeft dus ook je kachel niet om de havenklap te legen.


Pellets kopen? Waar moet je op letten

Wanneer je pellets koopt moet je allereerst letten op de kwaliteit. Er zijn namelijk vele goedkope pellets op de markt, maar vaak is deze kwaliteit zeer discutabel. Om te verzekeren dat jouw pellets van de juiste kwaliteit zijn, geven wij jou een test waarmee je de kwaliteit kan garanderen: Pak een kom en vul deze met water. Leg je pellet vervolgens rustig in de kom. Wanneer de pellet blijft drijven betekent dit dat deze een lagere dichtheid heeft dan het water. Dit duidt op een slechte kwaliteit. Zingt je pellet naar de bodem, dan weet je zeker dat deze de juiste dichtheid heeft.

Naast het testen van een pellet middels de bovenstaande manier, kan je voor aanschaf ook vragen aan de leverancier of de pellet in kwestie ook over het ENplus A1 keurmerk beschikt. Dit keurmerk wordt namelijk uitgedeeld aan de beste pellets op de markt. Pellets met dit keurmerk zijn uitvoerig getest. Vraag voor aanschaf dus altijd de desbetreffende leverancier naar dit keurmerk.

Los van de kwaliteit wil je natuurlijk een zo voordelig mogelijke pellet. Een pellets aanbieding vind je eigenlijk overal wel op het internet, maar waar moet je opletten wanneer je opzoek bent naar de meest voordelige pellet?


  • Allereerst dien je te letten op de houtsoort waarvan de pellet gemaakt is. Hier kan namelijk aanzienlijke prijs- en kwaliteitsverschillen door ontstaan.
  • Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar de grote van de zak. Hoeveel kilogram aan pellets zit er in de zak?
  •  Tot slot moet je nog weten dat het in grote hoeveelheid bestellen van jouw pellets voordeliger is dan wanneer je een enkele zak besteld. Vraag je leverancier of hij extra korting geeft op het aankopen in bulk.

Laat een reactie achter