Inspectieluiken, nuttig of overbodige luxe

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord; een inspectieluik. Grote kans dat je dit onderwerp ook snel weer vergeten bent. Toch is het niet verkeerd om je geheugen omtrent een inspectieluik weer op te frissen. Want is een dergelijk luik nou echt nodig of kan je het zien als overbodige luxe. Wij zoomen in deze blog verder in op het nut van een inspectieluik.

Wat is een inspectieluik?

Wat is een inspectieluik ook alweer? Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar een inspectieluik wordt, net als een rookmelder, gezien als een brandpreventiemiddel. Het luik wordt geplaatst voor de elektriciteitsruimte. Het heeft een dubbele beschermende functie. Allereerst beschermd een inspectieluik je elektriciteit voor wanneer er brand uitbreekt in je woning. Daarnaast beschermt het luik je woning wanneer er brand woedt in je elektriciteitsruimte.

Een ander bijkomend voordeel van het hebben van een inspectieluik is dat hij met een sleutel op slot kan. Hierdoor voorkom je dat er bijvoorbeeld kinderhandjes in de elektriciteitsruimte kunnen komen.

Een inspectieluik beschermt 2 uren lang

Brandwerende inspectieluiken hebben verschillende eigenschappen, maar verreweg het belangrijkste is dat het zijn brandwerende functie behoudt tot maximaal 2 uren. Deze lange tijd komt weg bij het feit dat het luik van gecoat staal is gemaakt. Dit oersterke materiaal is van nature brandwerend.

Een andere eigenschap van een inspectieluik is dat het ondanks het robuuste materiaal wel te beschilderen is. Dit zorgt ervoor dat je het luik compleet kan laten opgaan in de muur, waardoor het vrijwel onzichtbaar wordt.

Naast dat een inspectieluik in de muur geplaatst kan worden, is het ook mogelijk om het te plaatsen op het plafond. Maak je dus geen zorgen dat het luik niet geschikt is voor jou woning.

Op maat gemaakt inspectieluik

De ruimte waarin het inspectieluik geplaatst wordt verschilt vaak per huishouden. Het is daarom belangrijk dat je een aanbieder zoekt die de luiken op maat kan maken. Daarnaast is het van belang dat je kiest voor een luik dat kwalitatief goed is en daadwerkelijk brandwerend is. Zo weet jij zeker dat de elektriciteit en overige leidingen beschermd zijn bij het ontstaan van een brand. Brandveilig Nederland is één van de aanbieders van op maat gemaakte inspectieluiken in Nederland. Zij bieden brandwerende en niet brandwerende van hoogstaand kwaliteit.

Brandpreventie voorkomt erger

Wij weten het zeker; een inspectieluik is zeker geen overbodige luxe, maar beschermd jouw woning tegen brand en geeft jou extra tijd om te vluchten. Het is dus zeker aan te raden om een dergelijk luik aan te schaffen wanneer je dit nog niet hebt.

Naast een inspectieluik raden wij ook aan om overige brandpreventie middelen aan te schaffen. Neem bijvoorbeeld een koppelbare rookmelder. Deze rookmelder slaat, net als andere rookmelders, alarm wanneer er rookontwikkeling plaats vindt in jouw ruimte. Wat echter uniek is aan een koppelbare rookmelder is het feit dat het ander melders in andere ruimtes ook waarschuwt. Mits deze andere melders ook koppelaar zijn. Zo weet iedereen in een woning of bedrijfspand direct dat er ergens mogelijk brand is ontstaan. Zo heb jij extra tijd om de brand te ontvluchten.

Laat een reactie achter