Woning verduurzamen? Vergeet de kozijnen niet

vervangen van de kozijnen. Dit komt doordat het vervangen van deze objecten vaak een flinke investering is. Toch zorgen bijvoorbeeld aluminium kozijnen voor een flinke besparing op de energiekosten, omdat nieuwere modellen beter de warmte in je woning behouden. Daarnaast zorgen nieuwe kozijnen voor een stijging in het wooncomfort en de woningwaarde. Koop je kozijnen altijd bij een gerenommeerde onderneming. Het zetten van deze raamwerken is een specialistische klus.

Waarom zijn nieuwe kozijnen energiebesparend?

Om antwoord te krijgen op de vraag waarom nieuwe kozijnen energiebesparend zijn, wordt er kort ingegaan op de werking van de verschillende soorten kozijnen. Om te beginnen heb je drie voornaamste kozijnsoorten, namelijk hout, kunststof en aluminium. Elke soort heeft zijn eigen isolerende werking.

Hout heeft van nature een hoge isolatiewaarde. Dit komt door de bijzondere celstructuur. Zo zijn de cellen slecht geleidend, waardoor kou minder lang vastgehouden wordt dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is hout licht van gewicht en kan het gemakkelijk bewerkt worden.

De isolerende eigenschap van aluminium is moeilijk te achterhalen. Sterker nog, dit is er helemaal niet. De isolerende werking van dit aluminium kozijn komt weg bij de binnenlaag die gemaakt is van polyamide. Deze vezelachtige stof zorgt voor binding en werkt als isolator. Hierdoor is een aluminium kozijn minder geleidend, waardoor kou buiten de deur wordt gehouden.  

Kunststof is door haar lage U-waarde ook zeer isolerend. Hoe lager deze waarde, hoe beter een bepaald materiaal isoleert. De U-waarde van kunststof ligt rond de 1-2. Toch wordt bij het gebruik van kunststof toch aluminium of hout aangeraden. Dit door de lagere aanschafwaarde en de betere isolerende werking van deze materialen.

Hout versus aluminium kozijnen, wie komt het best uit de strijd?

  • Onderhoud: Houten kozijnen hebben meer onderhoud nodig dan aluminium kozijnen. Hout moet bijvoorbeeld periodiek geschilderd of gebeitst worden om het in goede conditie te houden, terwijl aluminium kozijnen nagenoeg onderhoudsvrij zijn.
  • Duurzaamheid: Aluminium kozijnen gaan over het algemeen langer mee dan houten kozijnen. Aluminium is een duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen weersinvloeden, terwijl houten kozijnen gevoeliger zijn voor vocht en kunnen rotten of schimmelen.
  • Isolatie: Houten kozijnen hebben van nature een hogere isolatiewaarde dan aluminium kozijnen. Dit komt omdat hout een natuurlijk isolerend materiaal is. Echter, moderne aluminium kozijnen zijn voorzien van thermische onderbrekingen en goede isolerende beglazing, waardoor ze qua isolatiewaarde vergelijkbaar zijn met houten kozijnen.
  • Uitstraling: Houten kozijnen hebben een warme, natuurlijke uitstraling en worden vaak gekozen in traditionele woningen of bij renovatieprojecten van historische gebouwen. Aluminium kozijnen hebben een moderne en strakke uitstraling en passen daarom beter bij moderne woningen en architectuur.
  • Kosten: Houten kozijnen zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan aluminium kozijnen. Echter, doordat aluminium kozijnen langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben, kunnen ze op de lange termijn juist voordeliger zijn

Laat een reactie achter